Hemp gardener in the cannabis field

Hennep en cannabis kweken - dat moet je weten!

Gepubliceerd: 18.04.2023 (Bijgewerkt: 21.07.2023)
Leestijd: Min.
Dr. Harald Stephan
Dr. rer. medic. Harald Stephan
Gezondheidsexpert

Hennep of cannabis kweken is een spannend project. Je hebt er weinig gereedschap en geen dure apparatuur voor nodig. Het belangrijkste is dat je jezelf vertrouwd maakt met de basisinformatie over cannabissoorten en kweekmethoden. In dit artikel leer je alles wat je moet weten voor een succesvolle cannabiskweek.

Hennep en cannabis kweken - niet elke cannabisplant is hetzelfde

Heel belangrijk bij het kweken van cannabisplanten is het geslacht. Voor het kweken gebruik je meestal vrouwelijke planten, omdat zij harsachtige bloemen produceren. Als je zaden koopt voor de kweek, zorg er dan voor dat ze gefeminiseerd zijn. Gefeminiseerde zaden zijn zo ontwikkeld dat er alleen vrouwelijke planten uit voortkomen. Zaden die niet gefeminiseerd zijn, hebben 50% kans om zich te ontwikkelen tot mannelijke of vrouwelijke planten. Het is vervelend als je de helft van je oogst niet kunt gebruiken.

Je moet er ook rekening mee houden dat er heel veel verschillende soorten cannabis zijn. Voordat je de zaden kweekt, moet je je eerst verdiepen in de eigenschappen en kwaliteiten van de cannabissoort. Er zijn soms serieuze verschillen tussen cannabis variëteiten in de volgende eigenschappen:

  • Geur
  • Grootte
  • Opbrengst
  • Groeisnelheid
  • THC- en CBD-gehalte

Een ander belangrijk aspect van het kweken is het verschil tussen autoflowering soorten en fotoperiode soorten. Autoflowering soorten zijn zelfbloeiende planten. Na 2-4 weken beginnen de kiemen te bloeien. Autoflowering variëteiten zijn minder afhankelijk van externe omstandigheden.

Fotoperiodieke variëteiten daarentegen hebben 12 uur duisternis per dag nodig om over te schakelen op bloei. Er zijn ook geen vaste groeiseizoenen, daarom hebben ze over het algemeen langer nodig.

Hanf/ Cannabis Stecklinge

Wat cannabisplanten nodig hebben om te groeien

Wanneer je cannabis kweekt, begeleid je het leven van een plant. Cannabisplanten hebben, net als alle andere planten, je zorg en aandacht nodig. De plant heeft verzorging en de juiste voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en te gedijen.

Belangrijk voor het kweken van cannabis- en hennepplanten - Frisse lucht

Planten hebben kooldioxide en zuurstof nodig om te groeien en te gedijen. Planten kunnen van deze twee elementen respectievelijk suiker en voedsel maken.

Als je buiten kweekt, hoef je je geen zorgen te maken over frisse lucht. Als je echter binnen wilt kweken, moet je voor voldoende ventilatie zorgen. Hierdoor kunnen de planten op natuurlijke wijze ademen, zelfs binnenshuis.

Zelfs als je geen groot budget hebt, kun je een ventilatiesysteem opzetten. In sommige gevallen zijn een paar ventilatoren al voldoende. Als je echter een hoger budget hebt, moet je investeren in een professioneel ventilatiesysteem.

Belangrijk voor het kweken van cannabis- en hennepplanten - water

Een gezonde groei van je planten is gebaseerd op fotosynthese. Fotosynthese is alleen mogelijk als de plant voldoende licht krijgt. Hoe meer licht je cannabisplanten krijgen, hoe meer bloemen ze zullen ontwikkelen.

Als je hennep en cannabis buiten kweekt, kun je ervan uitgaan dat de lichttoevoer voldoende is. Binnen moet je ten minste zorgen voor een lichttoevoer van 350 tot 650 watt per vierkante meter.

Belangrijk voor de lichttoevoer binnenshuis is de temperatuur, die in geen geval te heet mag zijn. Vooral HPS-lampen worden tijdens gebruik zo heet dat ze je planten beschadigen. Zorg er dus voor dat de lampen niet te krachtig zijn en niet te dicht bij de planten staan.

Water is essentieel voor elk levend organisme. Hennep is erg winterhard en kan vaak overleven, zelfs als ze niet genoeg water krijgen. Er is een groter risico dat je je cannabisplanten te veel water geeft, waardoor ze doodgaan.

Om er zeker van te zijn dat je je planten de juiste hoeveelheid water geeft, kun je het beste de grond controleren. Kort nadat de grond is opgedroogd, moet je de plant water geven. De bovenste 2-6 cm van de grond moet droog zijn voordat je de plant water geeft.

Cannabis Pflanze; Cannabis Blatt mit Wassertropfen

Belangrijk voor het kweken van cannabis- en hennepplanten - voedingsstoffen en kunstmest

Hennep voorzien van voedingsstoffen betekent dat je de plant bemest. In de regel werk je de basisvoedingsstoffen in de grond aan het begin van de kweek of meng je de voedingsstoffen tot een oplossing en dien je deze toe aan de planten. Het is het handigst om een allesomvattende mestoplossing te gebruiken. Je kunt op de markt oplossingen kopen die je planten 12 weken lang voeden.

Het kweken van cannabis en hennep - zo lang duurt het

De meeste cannabissoorten hebben iets meer dan drie maanden nodig om oogstrijp te worden. Voor een beter begrip van de kweektijd en groeiprocessen zijn de belangrijkste fasen van de levenscycli van cannabisplanten van belang. De twee belangrijkste fasen zijn het groeiseizoen en de bloeiperiode.

De vegetatieve periode begint wanneer de stengel en bladeren van de plant verschijnen en eindigt wanneer mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken zichtbaar worden op de plant. Met de vorming van geslachtskenmerken begint de tweede fase, de bloei. Vrouwelijke planten vormen witte haren en mannelijke planten ontwikkelen stuifmeelzakjes.

Hanf Pflanze in den Händen gehalten

Wat je nodig hebt om cannabis en hennep te kweken

De apparatuur die je nodig hebt om cannabis en hennep te kweken hangt af van of je binnen of buiten wilt kweken. In principe is het kweken van hennep en cannabis binnen complexer en duurder. Dit komt omdat je binnen meer apparatuur, uitrusting en gebruiksvoorwerpen nodig hebt. Je hebt kunstlicht, een kweektent, kunstmest, aarde, tuingereedschap en in sommige gevallen hydroponische apparatuur nodig als je binnen kweekt. Buiten kweken is daarom meestal goedkoper.

Cannabis en hennep kweken - wat je nodig hebt voor binnenkweek

Als je besluit om binnen te kweken, heb je een kweektent nodig. Een kweektent is een afgesloten ruimte waarin al je planten staan. Je moet ervoor zorgen dat hij de juiste grootte heeft, zodat de benodigde verlichting en andere belangrijke gebruiksvoorwerpen erin passen.

Zuchtzelt für Cannabis-Pflanzen

Wat verlichting betreft, zijn er twee opties ingeburgerd. Je kunt kiezen tussen HDI lampen en LED lampen. Beide opties hebben voor- en nadelen. HDI-lampen leiden tot hoge opbrengsten vanwege hun kracht, maar ze ontwikkelen ook veel warmte die je planten beschadigen. LED lampen zijn vriendelijker voor je planten, maar verminderen de opbrengst. Het is aan jou welke je de hoogste prioriteit geeft.

De grond en de bakken zijn ook belangrijk. Deze vormen de voedingsbasis en het ondersteuningssysteem voor je planten. Je kunt plastic of stoffen potten gebruiken als containers. Het is aan te raden om voorbemeste grond te gebruiken. Voorbemeste aarde bevat al voedingsstoffen en maakt je werk gemakkelijker.

Als je binnenshuis kweekt, kun je het ook zonder aarde doen door je planten hydroponisch te kweken. Hiervoor moet je de juiste apparatuur aanschaffen. Bij hydrocultuur kun je gecoördineerde minerale mestoplossingen gebruiken, die direct door de wortels worden opgenomen en de gezondheid en groei van je planten bevorderen.

Als het gaat om de watervoorziening, moet je letten op het chloorgehalte. Gewoonlijk is kraanwater ongeschikt voor het kweken, omdat het te veel chloor en kalk bevat, wat je planten kan beschadigen. Voor je cannabisplanten moet je gefilterd water met een laag chloorgehalte gebruiken.

Indoor Cannabis-Zucht

Om je cannabis- en hennepplanten binnenshuis te laten groeien en gedijen, heb je voldoende kooldioxide nodig. Dit betekent dat je de lucht moet laten circuleren. De beste manier om dit te doen is met een ventilator.

Het is voordelig en aan te raden om klimaatmonitors en regelaars te gebruiken. Hiermee kun je het licht, de luchtvochtigheid, de temperatuur en CO₂ regelen. Optimale groei is gegarandeerd als je al deze factoren constant houdt.

Wat je nodig hebt voor buitenkweek van hennep en cannabis

Buiten kweken kan lastig worden door weersomstandigheden. Daarom moet je extra bescherming voor je planten plannen. Zogenaamde hot caps en cold frames zijn hier ideaal voor. Met hot caps kun je individuele planten beschermen en met cold frames kun je koellichamen beschermen.

Cold Frames, Beete, Cannabis anbauen

Belangrijk voor buitenkweek is een drainagesysteem, anders worden je planten overspoeld met overtollig water. De eenvoudigste optie is om een grindbed te maken.

Als je je cannabis- en hennepplanten in potten wilt kweken, kun je het beste air-pots gebruiken. Luchtpotten zorgen voor een natuurlijke snoei van de wortels, waardoor je planten beter groeien.

Als je buiten kweekt, zorg er dan voor dat je voedingsrijke grond gebruikt. Daarnaast moet je de planten regelmatig bemesten, zodat ze alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen.

Hoe herken je de ideale oogsttijd voor je cannabis- en hennepplanten?

Je moet zo precies mogelijk weten wanneer je planten zijn begonnen met bloeien om ze met succes te kunnen oogsten. Hoe nauwkeuriger je weet wanneer de bloei is begonnen, hoe beter. Uit deze informatie kun je afleiden hoeveel tijd je hennep nodig heeft om te bloeien en daaruit kun je dan weer de ideale oogsttijd afleiden.

Cannabis Pflanzen braune Härchen überprüfen

De bloeitijden van hennep en cannabis zijn afhankelijk van de variëteit en variëren sterk. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen indicadominante en sativadominante variëteiten. Sativa-dominante soorten hebben in sommige gevallen 24 weken bloeitijd nodig voordat je ze kunt oogsten. Een bloeitijd van 24 weken is echter een uitzondering. Indica-dominante soorten rijpen in een bloeiperiode van 7-8 weken. Naast de indica-dominante en sativa-dominante soorten zijn er ook hybride soorten. Als vuistregel kun je aanhouden dat hennep en cannabis meestal tussen de 10-12 weken nodig hebben tot de oogstrijpheid.

Als je preciezer en nauwkeuriger wilt beoordelen wanneer je cannabis- en hennepplanten klaar zijn voor de oogst, kun je de haren op de cannabisplanten onderzoeken. Je moet het percentage witte haren bepalen dat van kleur is veranderd. De meeste variëteiten veranderen de kleur van hun witte haren in bruinoranje. Er zijn echter ook variëteiten die roze of paarse haren produceren. Zodra ten minste 40 procent van de haren van kleur is veranderd, kun je de cannabisplanten oogsten.

Cannabis- en hennepplanten - de oogst

Je mag je cannabis- en hennepplanten 2-3 dagen voor de oogst geen water geven. 2-3 dagen voor de oogst kun je het beste alle grote bladeren verwijderen, of ze nu geel zijn of niet. De grote bladeren belemmeren het oogsten en verwerken. Verwijder de kleine bladeren echter niet, omdat ze de bloemen beschermen.

Cannabis Ernte; Pflanze ohne die großen Blätter

Het is vooral aan te raden om je hennep de laatste 2-3 dagen voor het oogsten volledig in het donker te laten staan en de lichttoevoer volledig te stoppen. Dit stimuleert de harsproductie, waardoor de hoeveelheid cannabinoïden toeneemt.

Voor het oogsten zelf moet je een grotere schaar gebruiken, die goed geslepen moet zijn zodat je er dikkere takken mee kunt doorknippen. Daarnaast heb je ook een kleinere schaar nodig waarmee je fijner knipwerk kunt doen.

Hanf Ernte; CBD; kleine Schere für den Feinschnitt

CBD kweken - dit zijn de verschillen

Het kweken van CBD verschilt in principe niet van andere hennep- en cannabissoorten. Een belangrijk verschil is echter dat het kweken van CBD legaal is. Het kweken van planten die THC bevatten is in de meeste landen absoluut illegaal. We wijzen er expliciet op dat je hier onder alle omstandigheden vanaf moet zien. CBD-planten verschillen in genetica en in hun THC- en CBD-gehalte.

CBD en THC werken beide in op de lichaamseigen receptoren in mensen, op het zogenaamde endocannabinoïde systeem, maar op verschillende manieren. THC veroorzaakt door zijn chemische samenstelling een roes wanneer het wordt geconsumeerd, omdat het psychoactief is. CBD is niet psychoactief en veroorzaakt geen roes wanneer het wordt geconsumeerd. Een high gevoel zal dan ook niet optreden wanneer CBD wordt geconsumeerd.

CBD wordt eerder toegediend in medische contexten en gebruikt voor ontspanning. Veel consumenten waarderen de toename in algemeen welzijn en het wordt geassocieerd met aangename warme gevoelens. Het effect van CBD wordt vaak vergeleken met het gevoel van een warm bad. CBD kan in veel verschillende vormen worden geconsumeerd.

Cannabis Blüten an denen die braune Härchen deutlich zu erkennen sind

CBD kweken - dit zijn de verschillen

Een eenvoudige optie is het kopen van zaden en zaadjes waarvan het THC-gehalte erg laag is, terwijl het CBD-gehalte erg hoog is. Voordat je tot aankoop overgaat, moet je in gedachten houden dat zaden en pitten natuurlijke producten zijn. Dit betekent dat het THC- en CBD-gehalte onderhevig zijn aan sterke schommelingen. Het is niet ongewoon dat CBD bloemen een THC-gehalte hebben van meer dan 1%. Weeg zorgvuldig af en informeer jezelf grondig over de legale situatie in je thuisland voordat je zaden koopt.

Het is aan te raden om stekken te kopen in plaats van zaden. Het grote voordeel ten opzichte van zaden is dat je bij stekken het geslacht, de kwaliteit en het CBD- en THC-gehalte van tevoren nauwkeurig kunt inschatten.

Wat je ook beslist - kijken hoe planten groeien en bloeien is absoluut bevredigend en een geschikte hobby voor iedereen met groene vingers.

Junge erntet ein Cannabis Feld

Dr. Harald Stephan
Dr. rer. medic. Harald Stephan
Gediplomeerd bioloog, medisch informatieverwerker en doctor in de gezondheidswetenschappen
Over de auteur

Na zijn studie in Saarbrücken werkte dr. Harald Stephan in onderzoek en onderwijs aan de universiteiten van Marburg en Bochum en in het academisch ziekenhuis in Essen, voordat hij in 2016 zelfstandig publicist werd. Het verwerven en doorgeven van kennis ziet hij als zijn levenswerk.

Naast zijn publicaties over celbiologie en tumoronderzoek in gerenommeerde vaktijdschriften zijn honderden van zijn artikelen over gezondheidsthema's op internet te vinden. Daarin geeft hij uitleg over de oorzaken van ziekten, laboratoriumwaarden, diagnoses en traditionele en nieuwe therapiemogelijkheden.